Ce trebuie sa stii despre Taina Botezului?

Sfantul Botez este taina prin care omul, prin intreita afundare in apa sfintita de catre preot, in numele Prea Sfintei Treimi, dobandeste iertare de pacatul stramosesc si de toate pacatele facute pana atunci, se naste din nou duhovniceste si se face membru al Bisericii lui Hristos. Botezul este numit si “usa tainelor”, pentru ca numai prin botez devenim fii ai lui Dumnezeu dupa dar, si putem primi si celelalte Sfinte Taine. Botezul este intemeiat de Mantuitorul prin cuvintele:

Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh … (Matei 28, 19).

Botezul se savarseste numai de preot si de episcop, la cel putin opt zile dupa nastere si pana la 40 de zile, daca pruncul este sanatos; iar daca este bolnav, imediat. Slujba Botezului se face numai in biserica, anume in pridvor, in pronaos sau intr-o incapere anume randuita din curtea bisericii. Numai in cazuri cu totul speciale, cand pruncul este amenintat sa moara, preotul il poate boteza acasa, la spital sau oriunde ar fi.

Prima parte din slujba Sfantului Botez o formeaza lepadarile sau exorcismele, cand cel ce vine sa se boteze sta cu fata la apus si declara de trei ori, personal sau prin nas, ca se leapada de satana, de toate lucrurile lui, de toti slujitorii lui, de toata slujirea si de toata trufia lui. Apoi cel ce se boteaza este intors cu fata la rasarit si iarasi declara, tot de trei ori, personal sau prin nas, daca este prunc, ca se uneste cu Hristos, rostind de trei ori Crezul.

A doua parte a Botezului o formeaza sfintirea apei, adica facerea aghiasmei pentru botez si turnarea intreita in cristelnita de untdelemn sfintite.

Iar a treia si cea mai insemnata parte a Botezului o formeaza intreita afundare a pruncului in cristelnita, zicind:

Se boteaza robul lui Dumnezeu (numele), in numele Tatalui, Amin; si al Fiului, Amin; si al Sfantului Duh, Amin. Apoi noul botezat se infasoara in panza alba curata, numita popular crisma, care vine de la Hristos. Dupa alte cateva rugaciuni, preotul unge trupul noului botezat cu Sfantul si Marele Mir, care este a doua Taina a Bisericii, zicind aceste cuvinte: Pecetea harului Duhului Sfant. Apoi ii tunde perii capului in chipul Crucii, ca semn ca s-a lepadat de omul cel vechi si s’a imbracat in cel nou, il imbraca si, ducandu-l in fata Sfantului Altar, il impartaseste cu Trupul si Sangele lui Hristos.

Astfel noul botezat primeste deodata trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea si Sfanta impartasanie.

Read & shop